Over ScoutCraft

Wat is ScoutCraft

Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken, staan ontzettend veel Scoutinggroepen en vrijwilligers op om hun programma en opkomsten door te laten gaan… online! De gekste, mooiste en meest bijzondere activiteiten komen voorbij.

Onderdeel hiervan is ScoutCraft, een manier om ondanks de crisis toch met elkaar vriendschappen te kunnen onderhouden en op een andere manier met het Scoutingspel bezig te kunnen zijn. ScoutCraft is dé Minecraft-server voor de leden van Scouting Nederland én voor hun vrienden en vriendinnen. In ScoutCraft is het mogelijk om te spelen, te leren en samen te werken. Alles wat je ook tijdens de opkomst kunt doen én meer. 

Veilig online spelen

Scouting draagt altijd de grootst mogelijke zorg voor de veiligheid van haar leden, ook online. Ook ScoutCraft levert hier zijn bijdrage aan en hanteert zelf strenge toegangseisen voor haar spelers. Wij hanteren een registratieproces waarin gecontroleerd wordt of de speler een lid van Scouting Nederland is, of dat deze speler een vriend(in) is van een lid. Met dit proces dragen wij er zorg voor dat onbekenden geen toegang krijgen tot de vertrouwde speelwereld van uw zoon of dochter. Daardoor is onze server een openbare plek, maar is de omgeving vertrouwd. Verder dragen wij er zorg voor dat online pesten zoveel mogelijk wordt voorkomen en dat spelers zorgeloos kunnen genieten van hun online speelomgeving. Er is geen enkele Minecraft server die de veiligheid van haar spelers zo serieus neemt als ScoutCraft.

Daarom durven wij gerust te zeggen:
ScoutCraft maakt het mogelijk om samen online te kunnen spelen in de veiligheid die iedereen van Scouting Nederland gewend is.

Leiding en stafleden

Binnen ScoutCraft is er toezicht op de acties die onze spelers uitvoeren. Ons leidingteam staat stand-by om te helpen bij problemen, om het naleven van de regels te hanteren en om eventuele online ruzies te beslechten.

Dit leidingteam bestaat uit een groep vrijwilligers van scoutinggroepen door heel Nederland. Denk hierbij aan leiding van een speltak, maar bijvoorbeeld ook aan medeleden van de Explorer- of Roverscout-speltakken. Alle staffleden binnen ScoutCraft zijn ervaren lid binnen Scouting Nederland en zijn in staat het unieke Scoutingspel voor haar leden online voort te zetten.

Naast het bovengenoemde leidingteam is er ook een groep vrijwilligers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van spelelementen, het onderhoud van onze servers en het reilen en zeilen van de rest van het leidingteam, het stafteam. Alle stafleden van ScoutCraft beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), met daarin de voor ScoutCraft relevante categorieën.

Wat is Minecraft?

Minecraft is een computerspel wat enigszins lijkt op Lego. Minecraft genereert automatisch een gigantische omgeving met grondstoffen, bouwwerken, dieren en ook vijanden. In Minecraft is het mogelijk om gebouwen, maar ook werkende machines te maken van diverse materialen die je moet opgraven en verzamelen; zoals het delven van mineralen of het omhakken van bomen.

Daarnaast moet je zien te overleven. Je kunt heel gemakkelijk beginnen, maar het spel heeft enorme groeimogelijkheden waardoor het interessant blijft voor ervaren spelers. Minecraft is uitstekend geschikt om samen te werken, de wereld te ontdekken en van elkaar te leren. Er zijn zelfs lesprogramma’s op scholen, waarin kinderen leren te coderen door middel van Minecraft.

Minecraft is beschikbaar op PC, telefoons en tablets en consoles. (Met consoles kan je helaas niet op ScoutCraft) Wanneer je googelt op ‘Minecraft Creations’ is het soms moeilijk voor te stellen dat deze bouwwerken door kinderen blok-voor-blok worden gebouwd. Minecraft is de ultieme wereld voor het kind met de rijke fantasie.

Survival, creative en minigames

Je kunt op ScoutCraft spelen onder verschillende modussen, zo beschikken wij over een ‘Survival’ modus, een ‘Creative’ modus en zijn wij van plan om in de toekomst nog meer minigames beschikbaar te stellen.

In de ‘Survival’ modus is het belangrijk dat je goed oppast voor gevaarlijke monsters die je ’s nachts kunnen aanvallen. Je kunt jezelf beschermen door voor jezelf een veilig onderkomen te bouwen waar monsters je tijdens de nacht niet kunnen komen bezoeken. Verder is hier het doel dat je zelf je grondstoffen verzamelt en dat je er verstandig mee omgaat, mocht dit niet uitdagend genoeg zijn, kun je ook op zoek gaan naar ‘Challenges’, deze bieden je meer kansen en meer ontdekkingsmogelijkheden.

In de ‘Creative’ modus speel je het spel op een heel andere manier, in deze modus krijg je onbeperkte toegang tot alle mogelijke grondstoffen die het spel te bieden heeft, om je Creativiteit de vrije loop te laten. Ook biedt deze modus de mogelijkheid om te kunnen vliegen zodat je snel van de ene naar de andere locatie toe kan gaan en ook kan je via deze mogelijkheid je creatieve ideeën van alle kanten bekijken. Het enige wat de spelers hier nog limiteert is de eventuele creativiteit.

Wanneer je helemaal bent uitgekeken op de gevaarlijke nachten, of de eindeloze bouwmogelijkheden, dan biedt Minecraft ook nog mogelijkheden om samen in spelverband puzzels op te lossen, monsters te verslaan, of elkaar uit te dagen in een zogeheten ‘Player versus Player’ arena. Ook hier probeert ScoutCraft op de meest originele manier invulling te bieden en minigames te verschaffen die zo goed mogelijk aansluiten bij het originele Scoutingspel, bijvoorbeeld met Levend Stratego en Kussengevecht

Vragen

Voor vragen, opmerkingen en klachten kunt u zich wenden tot het team van Scouting Nederland
welke verantwoordelijk is voor ScoutCraft! Druk daarvoor op de button hier beneden.