Opkomst op ScoutCraft

De online wereld is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze levens, op steeds meer plekken wordt er intensief gebruik gemaakt van de mogelijkheden van smartphones, tablets en computers. Om ook binnen Scouting bezig te kunnen gaan in de digitale wereld hebben wij bij ScoutCraft een mogelijkheid ontwikkeld om de online (gaming)wereld op een veilige en verantwoorde manier te ontdekken! ScoutCraft is een online wereld waar scouts al hun creativiteit kwijt kunnen, tijdens en na de opkomst. Een plek waar spelers veilig met hun vrienden van binnen én buiten scouting kunnen contact kunnen houden. Op deze pagina vind je meer informatie over het organiseren van zo’n opkomst.

Een opkomst op ScoutCraft

ScoutCraft is dé Minecraft server van Scouting Nederland. Het is opgezet om jeugdleden (en hun vrienden) online met elkaar te laten verbinden, wanneer dat fysiek niet mogelijk is. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de opkomsten en eventementen die plaatsvinden op ScoutCraft. Zo is ScoutCraft een oplossing voor online opkomsten.

Een opkomst op Minecraft is niet moeilijk; al het technische hebben de vrijwilligers van ScoutCraft al geregeld. Zo kan jij, samen met je stafteam, je helemaal focussen op waar je goed in bent: leiding zijn! Het werkt als volgt:

1. Stuur ons een mail. Team ScoutCraft reserveert dan (wanneer gewenst) voor jullie het benodigde aantal leenaccounts en zorgt ervoor dat de vrijwilligers binnen ScoutCraft weten van jullie komst.
2. Maak een plan voor je opkomst. Op deze pagina vind je leuke ideeën.
3. Stuur de jeugdleden een email met de details.
4. Veel plezier met de opkomst!

Minecraft-account lenen

Voor Minecraft heb je een licentie nodig, en alhoewel Minecraft heel populair is, hebben de meeste jeugdleden niet zo’n licentie. Voor groepen en regio’s heeft ScoutCraft 61 licenties geregeld. Deze licenties worden gratis uitgeleend aan groepen die lid zijn van Scouting Nederland, zo kan iedereen meedoen aan een opkomst op ScoutCraft. Wil je gebruik maken van de licenties van ScoutCraft? Stuur dan even een email naar: support@scoutcraft.nl.

Daarnaast hebben wij voor de jeugdleden die een account lenen een handleiding. Hierin leggen we uit hoe je Minecraft installeert. Ook hebben we de basisbesturing opgeschreven.

Activiteiten voor de opkomst

De activiteiten in Minecraft zijn grenzeloos. Van minigames, tot bouwen en survivallen, alles kan. Er bestaan zelfs versies die speciaal gemaakt zijn voor scholen. Zij gebruiken Minecraft dan tijdens hun les. Ook op ScoutCraft is ontzettend veel mogelijk. Hieronder vind je een lijst met onze gamemodes en wat je daar kan doen. Deze lijst is zeker niet compleet: heb je zelf ook een leuk idee, deel het met ons!

2020-10-18_01.12.20

Creative

De Creative-gamemode is de plek waar jeugdleden al hun creativiteit kwijt kunnen. Deze gamemode is bedoeld om te bouwen: de wereld is netjes verdeeld in kavels, je kan vliegen en hebt oneindig veel blokken tot je beschikking. Jeugdleden bouwen in deze wereld de mooiste dingen.

Ook qua activiteiten geeft dit veel mogelijkheden, zoals: 

  • Een bouwwedstrijd
  • Pictionary (3d)
  • Bouw je eigen clubhuis na.

Creative is geschikt voor iedereen: van jong tot oud, en van nieuwe spelers tot Minecraft-pro’s. Een activiteit in deze gamemode duurt tussen de 20 minuten en 1,5 uur.

2021-01-14_22.29.57

Levend Stratego

Levend Stratego is er eentje waar we erg trots op zijn. Dit typische Scouting-spel is in samenwerking met de Regio Achterhoek bedacht, ontwikkeld en gespeeld. 

In Levend Stratego worden de spelers opgedeeld in twee teams die tegen elkaar strijden. Beide teams krijgen hun eigen speelhelft, in het begin van een ronde dien je hier de vlag van je team op een tactische plek te verstoppen. Nadat beide vlaggen verstopt zijn is het basisdoel van het spel om jouw speelhelft te verdedigen, de vlag van de tegenstander te zoeken en het andere team één voor één te verslaan.

Zeker een aanrader voor de fanatieke scout, explorer of roverscout, die houdt van een spelletje! Een activiteit op deze gamemode duurt ongeveer 15 minuten per spel, maar blijft ook voor meerdere spellen erg leuk!

2020-12-23_00.00.46

Minigames

Naast grote gamemodes biedt ScoutCraft ook nog een eigen minigame: Kussengevecht. Dit is een erg leuk, kort spelletje als intermezzo tijdens de opkomst. Kussengevecht is een spel waarbij iedereen een kussen in de hand krijgt. Met dit kussen is het de bedoeling de andere spelers van het platform te slaan. Ben je drie keer gevallen, dan heb je verloren. Maar blijf je als laatste over, dan is het feest!

Een spelronde duurt ongeveer 10 minuten en is geschikt voor jeugdleden in alle leeftijdscategorieën.

2022-05-03_00.59.30

Survival

De gamemode Survival is het echte werk! In deze gamemode moet je zelf zorgen voor je blokken, spullen en eten. Maar dat is nog niet alles. In Survival ga je ook de strijd aan tegen monsters en kan je verdwalen in eindeloze grotten. Het is de originele gamemode van Minecraft en geliefd bij de spelers van ScoutCraft!

Een activiteit in survival duurt tussen de 30 minuten en 1,5 uur. Het is vooral geschikt voor oudere leden of leden die eerder Minecraft gespeeld hebben.

Kom in contact met Team ScoutCraft

Heb je nog vragen? Wil je je activiteit-ideeën bespreken? Of wil je iets bijzonders doen, zoals een regiobijeenkomst? Neem dan contact met ons op! Dat kan via de email: support@scoutcraft.nl of via onze Discord (vraag even naar FindMyFriends). Dan helpen wij je ze goed mogelijk!