De afgelopen tijd was voor scoutinggroepen niet makkelijk; dan weer mochten ze fysiek bij elkaar komen, dan weer moesten opkomsten worden stilgelegd en was alleen digitaal bij elkaar komen nog mogelijk. Voor dit soort online opkomsten biedt ScoutCraft een oplossing! ScoutCraft is een online wereld waar scouts al hun creativiteit kwijt kunnen, tijdens en na de opkomst. Een plek waar spelers veilig met hun vrienden van binnen én buiten scouting kunnen contact kunnen houden. Op deze pagina vind je meer informatie over het organiseren van zo’n opkomst.

Een opkomst op ScoutCraft

ScoutCraft is dé Minecraft server van Scouting Nederland. Het is opgezet op jeugdleden (en hun vrienden) online met elkaar te laten verbinden, wanneer dat fysiek niet mogelijk is. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de opkomsten en events die plaatsvinden op ScoutCraft. Zo is ScoutCraft een oplossing voor digitale opkomsten.

Een opkomst op Minecraft is niet moeilijk; al het technische hebben de vrijwilligers van ScoutCraft al geregeld. Zo kan jij, samen met je stafteam, je helemaal focussen op waar je goed in bent: leiding zijn! Het werkt als volgt:

1. Stuur ScoutCraft een mail. Team ScoutCraft reserveert jullie leenaccounts en zorgt dat de vrijwilligers van ScoutCraft weten van jullie komst.
2. Maak een plan voor je opkomst. Op deze pagina vind je leuke ideeën.
3. Stuur de jeugdleden een email met de details.
4. Veel plezier met de opkomst!

Minecraft-account lenen

Voor Minecraft heb je een licentie nodig, en alhoewel Minecraft heel populair is, hebben de meeste jeugdleden niet zo’n licentie. Voor groepen en regio’s heeft ScoutCraft 61 licenties geregeld. Deze licenties worden gratis uitgeleend aan groep van Scouting Nederland, zo kan iedereen meedoen aan een opkomst op ScoutCraft. Wil je gebruik maken van de licenties van ScoutCraft? Stuur ons even een bericht op: support@scoutcraft.nl.

Daarnaast hebben wij voor de jeugdleden die een account lenen een handleiding. Hierin leggen we uit hoe je Minecraft installeert. Ook hebben we de basisbesturing opgeschreven.

Activiteiten voor de opkomst

De activiteiten in Minecraft zijn grenzeloos. Van minigames, tot bouwen en survivallen, alles kan. Er bestaan zelfs versies die speciaal gemaakt zijn voor scholen. Zij gebruiken Minecraft dan tijdens hun les. Ook op ScoutCraft is ontzettend veel mogelijk. Hieronder vind je een lijst met onze gamemodes en wat je daar kan doen. Deze lijst is zeker niet compleet: heb je zelf ook een leuk idee, deel het met ons!

Exclusief voor opkomsten: een eigen wereld op ScoutCraft!

Speciaal voor opkomsten biedt ScoutCraft de mogelijkheid om een eigen wereld op te zetten. Op deze eigen wereld kunnen jullie helemaal je gang gaan. Kies je voor creative, ga je survivalen of kies je voor de andere opties? Na de opkomst backuppen we de wereld en sturen we die op. Zo kunnen we later altijd nog een vervolg aan de opkomst geven.
Daarnaast hebben we een gamemode waarin jeugdleden steeds 3 wisselende minigames krijgen voorgeschoteld. In deze game laat een gestoorde professor de jeugdleden testen (minigames) uitvoeren. De speler die het beste uit te tests komt heeft gewonnen!

Creative
De Creative-gamemode is de plek waar jeugdleden al hun creativiteit in kwijt kunnen. Deze gamemode is bedoeld om te bouwen: de wereld is netjes verdeeld in vierkantjes, je kan vliegen en hebt oneindig veel blokken tot je beschikking. Jeugdleden bouwen in deze wereld de mooiste dingen.

Ook qua activiteiten geeft dit veel mogelijkheden, denk aan:
– Een bouwwedstrijd
– Pictionary (3D)
– Bouw je clubhuis na

Deze gamemode is geschikt voor iedereen: van jong tot oud, en van nieuwe speler tot Minecraft-pro. Een activiteit in deze gamemode duurt tussen de 20 minuten en 1,5 uur.

Levend Stratego
Ons nieuwste spel, is er eentje waar we erg trots op zijn: Levend Stratego. Dit typische Scouting-spel is samen met de Regio Achterhoek bedacht, ontwikkeld en gespeeld. Zoek de vlag van de tegenstander en versla andere spelers als een van de rangen, zoals maarschalk, majoor of bom!

Zeker een aanrader voor de fanatieke scout of explorer of roverscout, die houdt van een spelletje! Een activiteit op deze gamemode duurt ongveer 15 minuten per spel, maar blijft ook voor meerdere spellen leuk!

Minigames
Naast grote gamemodes biedt ScoutCraft ook nog twee minigames: Kussengevecht en Hide en Seek. Dit zijn leuke, korte spelletjes als intermezzo tijdens de opkomst. Kussengevecht is een spel waarbij iedereen een kussen in de hand krijgt. Met dit kussen is het de bedoeling de andere spelers van het platform te slaan. Ben je drie keer gevallen, dan heb je verloren. Maar blijf je als laatste over, dan is het feest!

Daarnaast biedt ScoutCraft Hide and Seek aan. In dit spel verstop je als blok in werelden gemaakt door spelers van ScoutCraft. Weet de zoeker jou niet te vinden, dan heb je gewonnen.

Beide spelletjes duren ongeveer 10 minuten en zijn geschikt voor alle speltakken.

Survival
De gamemode Survival is het echte werk! In deze gamemode moet je zelf zorgen voor je blokken, spullen en eten. Maar dat is nog niet alles. In deze gamemode ga je ook de strijd aan tegen monsters en kan je verdwalen in eindeloze grotten. Het is de orginele gamemode van Minecraft en geliefd bij de spelers van ScoutCraft!

Een activiteit in survival duurt tussen de 30 minuten en 1,5 uur. Het is vooral geschikt voor oudere leden of leden die eerder Minecraft gespeeld hebben.

Kom in contact met Team ScoutCraft

Heb je nog vragen? Wil je je activiteit-ideeën bespreken? Of wil je iets bijzonders doen, zoals een regiobijeenkomst? Neem dan zeker contact met ons op! Dat kan via de email: support@scoutcraft.nl of via onze Discord (vraag even naar omit001). Dan helpen wij je ze goed mogelijk!