Vandaag, op 28 april 2021, bestaat ScoutCraft 1 jaar. In dat eerste jaar hebben we veel gedaan, geleerd en gemaakt. In dit blogbericht kijken we uitgebreid terug op dit jaar. Daarnaast kijken we ook een klein stukje vooruit. Een eerst blik op Survival Seizoen 3 en de rest van 2021.

Mail aan alle jeugdleden van Scouting Nederland

Op 28 april 2020 krijgen alle 80.000 scouts in Nederland een mail van ScoutCraft: “ScoutCraft is live!”. ScoutCraft is dan officieel geopend. Toch begint het verhaal al een paar weken eerder, op Facebook. Daar is een oproep geplaatst met de vraag wie er zin had om voor Scouting Nederland een Minecraft-server te gaan beginnen. Een plek om scouts samen te brengen hoewel ze door Corona niet fysiek samen kunnen komen. Daar reageren een aantal heel diverse (oud-)scouts op. Allemaal met hun eigen kracht, van serverbeheer tot plugin-development en communicatie. Samen stampen ze in 6 weken een server uit de grond.

Eerste dagen

Eind april is het dan zover, alle scouts zijn welkom. Een mail aan alle leden en een soepele video op de Instagram van Scouting Nederland geven het startsein voor ScoutCraft. De spelers kwamen snel, maar dat betekende niet dat alles soepel verliep. De eerste dagen had ScoutCraft veel last van lag. Het aantal spelers, de nog niet optimaal geconfigureerde server en de hardware die nog een upgrade moest krijgen, maakte het soms moeilijk om op ScoutCraft te spelen. Met man en macht is er gewerkt aan een oplossing. Wil je daar nou alles over weten, dan hebben we 3 blogs om terug te lezen: een statusupdate, de oplossing, en een terugblik.

Daarnaast worden in de eerste week een aantal extra moderatoren, leiding, aangenomen. Ze gaan aan de slag met het helpen van spelers, pakken een heel aantal griefers aan en beantwoorden de mails van ScoutCraft. Zij hebben de taak om de server veilig te houden.

Team ScoutCraft wordt groter

Gaande weg komen er steeds meer teamleden bij. ScoutCraft gaat opzoek naar een bouwteam. Daarvoor worden er avonden door servers gevlogen op zoek naar vette bouwwerken. Als een van de teamleden iets tofs ziet, roept hij de rest erbij. Vind iedereen het vet? Dan krijgt deze speler een berichtje, soms via Discord, maar soms ook met een bordje op het plot. Zo worden de beste bouwers van ScoutCraft bij elkaar gezocht en gezet en gaan ze samen een team vormen.

Na de zomer ontstaat dan ook het team met avonturiers. Zij zijn, beginnend met de JOTA-JOTI, opgericht om evenementen te organiseren. Ze bedenken de evenementen, bijvoorbeeld rond een feestdag, werken de plannen uit en hebben tijdens het evenement de leiding over de activiteiten. Na de activiteiten hebben ze, samen met de rest van het team, een evaluatie om ervoor te zorgen dat alle goede elementen meegenomen worden naar de volgende keer en de verbeterpunten ook aandacht krijgen.

Als laatste krijgt ScoutCraft aan het einde van 2020 ook een extra developer die zich wil inzetten om zo veel mogelijk scouts online samen te brengen. Aan het begin van 2021 komt daar nog een extra developer bij. Het team gaat met 3 man verder en knalt er in korte tijd een aantal nieuwe en vernieuwde minigames uit.

Met al deze teams kan ScoutCraft steeds meer zelf. Van een gedownloade lobby naar een eigen lobby. Van bestaande mini-games naar eigen spellen in Scouting-stijl. Dat maakt ScoutCraft ook steeds meer uniek in het bos van Minecraft-servers. Erg belangrijk want naast onze community willen we ons meer en meer onderscheiden!

Opkomsten

ScoutCraft wil graag toegankelijk zijn voor iedereen binnen ScoutCraft. We hebben dus zodra het kon de koppeling tussen Minecraft Java en Bedrock gemaakt; alles om ze veel mogelijk scouts kennis te laten maken met het Scouting-gevoel online. Daarnaast willen we ScoutCraft ook beschikbaar maken voor scouts zonder Minecraft. Een van de manieren zijn opkomsten.

Tijdens de lockdowns was het doel van ScoutCraft om zo veel mogelijk scouts te verwelkomen voor een leuke online Scoutingmiddag, online Scoutingopkomsten. Dat is mogelijk gemaakt met een sponsoring van 60 Minecraft-accounts. Zeker in de tweede lockdown, vanaf december 2020, is er door veel groepen volop gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Door slim gebruik te maken van scouts met een eigen account en dicht op het aantal accounts te zitten was het mogelijk om tot wel 7 verenigingen tegelijkertijd op ScoutCraft te verwelkomen. In het afgelopen jaar hebben we daarmee zo’n 120 verenigingen geholpen.

Als geluk bij een ongeluk, hadden we juist net voor die tweede lockdown, een stuk van onze server speciaal ingericht voor deze groepen. We bieden vanaf dat moment een afgesloten stuk server aan waar we extra flexibel kunnen zijn. Zo maakte we onder andere een speciale Harry Potter-opkomst mogelijk om het zomerkamp-thema in te luiden. En hebben een aantal groepen een hele week van onze accounts en servers gebruik gemaakt om een eigen Minecraft-escape room te maken.

Nu de opkomsten, gelukkig, weer fysiek door gaan, nemen het aantal opkomsten online, waaronder op ScoutCraft, af. We gebruiken onze leenaccounts sinds kort ook voor landelijke evenementen, zoals de HIT of Koningsdag. Tijdens dat soort evenementen kunnen individuele spelers onze accounts gebruiken. En soms doen we er ook hele andere dingen mee: zo hebben we een school voor kinderen met autisme spectrum stoornis uitgenodigd om bij ons hun creativiteit te laten zien en wat meer te leren over redstone en elektrische schakelingen.

ScoutCraft komend jaar?

In de laatste paar weken heeft ScoutCraft samen met de community gekeken naar de toekomst. De community heeft nagedacht over hoe het perfecte survival seizoen eruit zou moeten zien, Survival Seizoen 3. In 6 weken tijd hebben we alle onderdelen besproken. Team ScoutCraft is alvast begonnen aan de eerste onderdelen en plugins tot in detail uitwerken. Alhoewel het uitstellen van een deel van de update waarop Survival Seizoen 3 gebaseerd is, de boel een beetje in de war heeft geschopt, gaan we toch aan de slag. Het belooft een mooi vervolg te worden voor ScoutCraft en de community.

Dan blijft over om iedereen die meegeholpen heeft in het afgelopen jaar om ScoutCraft te maken tot wat het is te bedanken. Alle vrijwilligers van ScoutCraft en ook alle communityleden die hebben bijgedragen aan het Scoutinggevoel van ScoutCraft: Jullie maken ScoutCraft uniek en bijzonder, zonder jullie geen ScoutCraft!