Op 28 april 2020 opende ScoutCraft, dé Minecraft-server van Scouting Nederland. Ons doel? Online contact houden met elkaar, voor en door scouts. Bij ons in de Discord-server ontmoeten scouts uit heel Nederland elkaar, van Friesland tot Limburg, en van Zuid-Holland tot Twente. Twee van die scouts zijn Thomas (20) uit Enschede en Nick (21) uit Enschede. Thomas geeft leiding aan een BE-speltak bij Scouting Vaandrig Leppink Groep in Enschede, zo vertelt hij.

De BE-groepen (of Blauwe Vogels) zijn scouts die een ontwikkelingsstoornis, gedragsprobleem of verstandelijke of lichamelijk beperkt zijn, waardoor zij niet met de reguliere speltakken kunnen meedraaien binnen de vereniging. In Nederland zijn er enkele tientallen Blauwe Vogel-groepen.

Toen hij op een avond Nick ontmoette in de ScoutCraft-Discord raakten ze aan de praat, wat 2 à 3 weken doorging. Na verloop van tijd ontstond het idee voor Nick om een keer mee te draaien als leiding bij een BE-opkomst van de groep van Thomas. Leiding bij een BE-groep moet iets meer geduld hebben, vertelt Thomas, die nu 3 jaar leiding geeft aan zijn BE-speltak. Waar reguliere Scouts vrij zelfstandig zijn, is bij de Blauwe Vogels meer uitleg en begeleiding nodig.

‘Bij ons in de groep hebben we de afspraak dat de Blauwe Vogels niet mogen gaan hakken als de leiding niet naar ze kijkt, en andersom. Dat zorgt er soms voor dat er geen hout gehakt is, omdat de leiding even weg is. Mijn Blauwe Vogels letten daar zelf op.’

Nick vertelt dat hij sinds een half jaar in Enschede woont, en opzoek was naar een leuke Scoutinggroep. Echt iets leuks kon hij niet vinden, tot Thomas vertelde dat ze bij zijn groep nog leiding zochten. Zelf studeert Nick richting de gehandicaptenzorg, waar een BE-groep een mooie aansluiting op is.

Thomas licht toe dat hij en de groep erg blij zijn met Nick, aangezien hij ook een opleiding volgt voor die specifieke doelgroep én ook 2,5 jaar ervaring heeft als welpenleiding. Vooral bij BE-groepen is het handig om iemand te hebben die opgeleid is richting de doelgroep, zo vertelt Thomas. Als er een nieuw lid komt, heeft het leidingteam eerst een gesprek met de ouders, daarbij is het handig om Nick nu voortaan ook mee te nemen.

‘Als ik een vraag heb over bepaalde medische onderdelen, kan ik die vanaf nu bij Nick neerleggen. Dat is erg handig, zo’n iemand in je leidingteam.’

Thomas zelf is bezig met de opleiding ‘Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit’, waarbij hij onder andere leert huis-installaties aan te leggen. Thomas is zelf bij Scouting gekomen via zijn ouders, zijn ouders zijn als kind bij de Vaandrig Leppink groep geweest en hebben op latere leeftijd bij een andere groep leiding gegeven. Daar liep Thomas vanaf baby rond tussen de speltakken, vanaf de bevers leeftijd verhuist hij naar zijn huidige groep – Vaandrig Leppink groep Enschede – en altijd blijven hangen. Naast zijn leidingfunctie zit hij ook bij de stam.

Nick is ook uit interesse bij Scouting gekomen. Toen hij klein was leek het hem wel leuk, een oom van hem was penningmeester bij een groep dus zodoende is hij besmet geraakt met het Scoutingvirus. Hij is lid bij de Dr.Ariënsgroep in Losser en nu leiding bij Scouting Vaandrig Leppink groep in Enschede.

Door: Hylke (FindMyFriends)