ScoutCraft is een online wereld waar scouts al hun creativiteit kwijt kunnen, tijdens en na de opkomst; een plek waar spelers veilig met hun vrienden van binnen én buiten scouting kunnen contact kunnen houden. Hoewel fysieke opkomsten gelukkig weer beginnen, is het soms nog niet mogelijk weer op te starten. Groepen zoeken daarom naar manieren om hun jeugdleden buiten de opkomst een leuke activiteit te bieden. Voor al deze groepen is ScoutCraft een oplossing. In deze blog leggen we uit hoe je je eerste Minecraft-opkomst in ScoutCraft vorm geeft.

Ontmoetingen in de digitale wereld

Jeugdleden verlangen ernaar om hun vrienden en vriendinnen ook buiten de reguliere opkomsten om te kunnen zien en spreken. ScoutCraft is een leuke en speelse manier voor kinderen om elkaar te ontmoeten in een online wereld. Deze wereld is bekend bij vele kinderen: Minecraft, een spel wat erom bekend staat de creativiteit te stimuleren. Met ScoutCraft hopen we er met zijn allen voor te zorgen dat er een nog betere sociale cohesie binnen de groep ontstaat.

Je eerste digitale opkomst in ScoutCraft

Hoewel de meeste groepen weer zijn begonnen met hun opkomsten, zijn er nog genoeg redenen om een digitale opkomst te doen. Sommige groepen kunnen nog niet starten. Met slecht weer kan de opkomst buiten niet doorgaan. Of er is behoefte om wat extra’s aan te bieden naast de reguliere opkomst.
Mocht je geïnteresseerd zijn in een digitale opkomst, dan biedt ScoutCraft een oplossing! Aangezien de speelwereld van ScoutCraft digitaal is, kun je de opkomst exact inrichten zoals je dat zelf graag wilt. Hieronder vind jij een aantal ideeën voor een opkomst via ScoutCraft.

Zie ook onze handleiding voor groepen.

Netjes op anderhalve meter; toch samen!

Bouw een online virtueel clubhuis

Een goede start als groep binnen ScoutCraft voor de eerste opkomst, of een deel hiervan, is om samen met de leden een virtueel clubhuis op de Creative server te bouwen.

Onze Creative server is een plek waarop je bijna zonder restricties vrijuit kunt bouwen. Op deze server is er de mogelijkheid om zogenaamde plots te claimen, plots zijn vergelijkbaar met kavels. Deze plots zijn daarna helemaal van jou en jouw groep. Dit betekent dat er niemand anders op dit kavel mag bouwen.

Nadat je een plot hebt geclaimd kun je met een aantal simpele commando’s leden toegang geven tot dit plot. Op die manier zorg je ervoor dat alleen de leden met toegang kunnen bouwen op jouw plot. Voor meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat kun je op onderstaande link klikken.

Lees onze blog post over plotbeheer voor meer informatie.

Speel een minigame

Naast het loslaten van de creativiteit, is het spelen van spelletjes ook mogelijk. Kinderen leren dat ze soms winnen en soms verliezen. Daarnaast, en het belangrijkst, zijn de spelletjes ook gewoon ontzettend leuk om te spelen.

‘Kussengevecht’ is een minigame van ScoutCraft waarin spelers elkaar van het platform af moeten tikken. Dit doen zij door zo snel mogelijk te klikken. Ook zit er tactiek in het spel: waar op het platform ga je staan om zo lang mogelijk te overleven? De speler die het langst blijft staan, heeft gewonnen.

Na de opkomsten

De ScoutCraft server is altijd open. Ook na de opkomsten is het een plek waar leden, vrienden en vriendinnen, samen kunnen spelen in een veilige omgeving. Als leiding wil je al dit plezier natuurlijk niet missen! Dat hoeft ook niet, want ook buiten de opkomsten om kunnen jij en leden zich prima vermaken op ScoutCraft. De server wordt intensief beheerd door een enthousiast team van ervaren stafleden met een VOG.

Een van de onderdelen die voor veel plezier zorgt is de Survival server. Deze server werkt anders dan de Creative server.

De wereld in deze server wordt gegenereerd, en dit zorgt voor een leuke en uitdagende wereld waarin spelers op zoek moeten naar de onderdelen en mineralen die nodig zijn om een goed fort, huis of soms een hele stad te kunnen bouwen. Tijdens het zoeken naar de juiste bouwstenen moeten spelers hun gezondheid in de gaten houden en deze op peil houden door af en toe een hapje te eten. Dit is belangrijk, want de spelers zijn niet alleen in de wereld: er zijn monsters die er op uit zijn om de bouwers in de wereld een kopje kleiner te maken.

Tegen die monsters kun je een aantal dingen doen. Het is altijd een goed idee om een huis of fort neer te zetten, zodat ze niet bij je in de buurt kunnen komen. Een andere oplossing is door met de juiste ingrediënten wapens te maken om ze te lijf te kunnen gaan.

Opdrachten en wedstrijden

Ook kun je na de opkomst aan de leden vragen om een opdracht uit te voeren op de Creative server. We hebben ter inspiratie een lijst samengesteld:

• Bouw je eigen huis na
  • Laat je leden samenwerken om een metro aan te leggen tussen hun huizen op de Survival server
  • Maak je favoriete gerecht in Minecraft
  • Teken op de Creative server de Mona Lisa na (ok, deze is wel lastig)
  • Schijf een wedstrijd uit op de creative server: wie kan het mooiste pionierwerk namaken
  • Maak een bekend gebouw na

Tot slot

We hebben een uitgebreide handleiding zodat je meer detail kunt lezen hoe je Minecraft opkomst in zijn werk gaat. Lees hem hier!

Let op: Om op ScoutCraft te kunnen spelen, hebben leden een Minecraft-licentie voor de Java-editie nodig. Wil je wél een opkomst draaien in ScoutCraft, maar hebben je leden niet allemaal een eigen licentie? Mail dan naar support@scoutcraft.nl, dan helpen we je hiermee.

Van ons allemaal bij ScoutCraft: Heel veel plezier!